היערכות חירום להתפשטות מחלת החצבת בישראל: משרד הבריאות מעדכן על 32 חולים במחלה הנגיפית, מרביתם אינם מחוסנים. לאור התפשטות התחלואה משרד הבריאות הורה לקופות החולים לפתוח נקודות התחסנות ברחבי הארץ.
החולים שאותרו עד כה הם תושבי מודיעין עילית, עמק חפר, אור עקיבא, בני ברק, ירושלים באקה אלגרביה, בית יצחק, ומרחובות. מתוכם שלושה נמצאים עדיין בחקירה החקירה אפדימיולוגית ו- 26 הם אנשים לא מחוסנים באופן מלא.
לאור הקריאה של משרד הבריאות להתחסן הייתה השבוע עליה של 37% בחיסונים במקומות בהם אובחנה תחלואה - מודיעין עילית , בני ברק וירושלים. לאור עלית התחלואה פותח משרד הבריאות מוקדים ברחבי הארץ להנגשת חיסונים, בהם ניתן להגיע ישירות ללא תור.
משרד הבריאות מדגיש כי על אדם שהיה במגע עם חולה חצבת, להמשיך בבדיקות ובחיסונים על פי ההנחיות משרד הבריאות ולהמנע ממקומות ציבוריים. במקרה של אשה הרה שאינה מחוסנת, אנשים הסובלים מדיכוי חיסוני ותינוקות שהיו מגע לחולה מאומת לפנות לרופא/ת המטפל בכדי לשקול מתן חיסון סביל נגד חצבת.
המשרד ממליץ לכלל האוכלוסייה לוודא התחסנות בהתאם לתכנית החיסונים השגרתית. אצל ילדים עד גיל 6 יש להשלים את החיסונים בטיפות החלב, אצל ילדים מעל גיל 7 יש להשלים חיסונים דרך שירותי הבריאות לתלמיד ומבוגרים בקופות החולים. אדם שנולד לפני 1957 ונחשף לנגיף בילדות לא צריך להתחסן. בנוסף, המשרד ממליץ לוודא סטטוס חיסוני ולהתחסן לפני כל נסיעה לחול למי שאינו מחוסן בשני חיסונים.
החצבת נגרמת על ידי נגיף פראמיקסו, וידועה כמחלה מידבקת במיוחד: יותר מ-90% מהאנשים הלא מחוסנים שייחשפו לחולה, צפויים להידבק. המחלה מתחילה בדרך כלל בחום גבוה, נזלת, שיעול, דלקת עיניים ופריחה אופיינית שמתחילה בפנים ומתפשטת לגוף ולגפיים. לעיתים מתפתחים סיבוכים חמורים בדרכי הנשימה ובמערכת העצבים, כולל דלקת ריאות, דלקת קרום המוח ואף מוות – בעיקר בקרב תינוקות, נשים הרות וחולים עם מערכת חיסון מוחלשת.
תקופת ההדבקה מתחילה ארבעה ימים לפני הופעת הפריחה וממשיכה עד ארבעה ימים לאחריה. ההגדרה של חשיפה, לפי משרד הבריאות, כוללת שהייה של מעל רבע שעה באזור סגור עם חולה, או מפגש פנים אל פנים. מי שנולד לפני 1957 נחשב מחוסן טבעית, ואינו זקוק להתערבות. לעומתם, כל מי שאינו מחוסן ונחשף – נדרש לפעול מידית.
על פי ההנחיות החדשות שהעביר משרד הבריאות לצוותים הרפואיים ופורסמו כאן במעריב, תינוקות מגיל חצי שנה עד שנה שנחשפו יקבלו חיסון MMR תוך 72 שעות מהחשיפה, אך זו לא תיחשב כאחת משתי המנות השגרתיות. תינוקות מתחת לגיל חצי שנה, נשים הרות ואנשים עם דיכוי חיסוני יקבלו טיפול בנוגדנים (חיסון סביל) תוך שישה ימים. נשים הרות יופנו לבית חולים לצורך קבלת עירוי.
החיסון היעיל ביותר נגד חצבת הוא החיסון המשולש MMR הניתן בישראל בשתי מנות – בגיל שנה ושוב בכיתה א'. לפי משרד הבריאות, היעילות של שתי מנות עומדת על כ-97%. עם זאת, באזורים מסוימים בישראל, בעיקר בחלק מהקהילות החרדיות, שיעור הכיסוי החיסוני נמוך מהמומלץ (95%), דבר שמגביר את הסיכון להתפרצות נרחבת.
משרד הבריאות קרא להורים לוודא שילדיהם מחוסנים, ולפנות מיד לרופא במקרה של חשד לחשיפה. כמו כן, כל המוסדות הרפואיים נדרשים לוודא שכלל עובדיהם מחוסנים במלואם, ולעדכן את לשכות הבריאות על כל מקרה חשוד או מאובחן. רק כך ניתן לקטוע שרשראות הדבקה ולמנוע את התפשטות המחלה – בישראל ובעולם.