כאשר הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ נכנס לתפקידו בינואר, הוא וראש הממשלה בנימין נתניהו היו מתואמים היטב כיצד לגשת לנושאים הדחופים ביותר ביחסיהם: המלחמה בעזה והתוקפנות מצד איראן.
טראמפ הסיר את ההגבלה שממשלו של ג'ו ביידן הטיל על שליחת פצצות לישראל. הוא עודד פעולות צבאיות ישראליות "כדי לסיים את העבודה" נגד חמאס ברצועה. הוא הסכים עם נתניהו על עימות עם איראן וקבוצות הפרוקסי שלה באזור, כגון חיזבאללה.
אך בשבועות האחרונים, היחסים בין טראמפ לנתניהו הפכו למתוחים, שכן שני המנהיגים חלוקים יותר ויותר לגבי אסטרטגיה להתמודדות עם אתגרים אלה כעת, לאחר שחמאס הידרדר משמעותית ואיראן נחלשה, כך על פי שני גורמים אמריקאים, שני דיפלומטים מזרח תיכוניים ושני אנשים נוספים המעורים בפרטים שמסרו את המידע לרשת NBC.
בניגוד לטענות, מקורבו של טראמפ, שגריר ארה"ב בישראל לשעבר דייוויד פרידמן, מסר כי "אין קרע בין הנשיא טראמפ לראש הממשלה נתניהו. יש כאלה בארה"ב ובישראל שהיו רוצים לראות קרע כזה, והם מזינים דיווחים כוזבים לתקשורת כדי להשיג בדיוק את זה. אבל הכל מזויף".
במקביל, רה״מ נתניהו התייחס בדיון חסוי בועדת החוץ והביטחון על המתיחות עם ארה״ב: ״בנינו לבין האמריקאים אין פערים. דרמר נמצא שם כל כמה ימים וכל הדיבורים על פערים בינינו לבין האמריקאים בעניין אירן או החות״ים זה קמפיין שמגיע מערוץ מסויים תנחשו איזה? זה הכל בתקשורת״.
בעוד שנתניהו רואה הזדמנות לחסל את מתקני הגרעין של איראן, טראמפ רואה הזדמנות להסיר את האיום של איראן להשיג נשק גרעיני על ידי הסכם. בעוד ישראל תוקפת בעזה במבצע צבאי חדש, טראמפ דוחף להפסקת אש ומחפש ליישם את תוכניתו שלאחר המלחמה לשיקום האזור ל"ריביירה של המזרח התיכון". לאחר שטראמפ עצר את המערכה הצבאית של ארה"ב נגד קבוצת החות'ים הנתמכת על ידי איראן, נתניהו נשאר המום ואמר שישראל תמשיך להגן על עצמה.
חילוקי הדעות האחרונים בין שני המנהיגים בנוגע לאסטרטגיות ועמדות מרכזיות הציבו את יחסיו של טראמפ עם אחת מבנות בריתה הקרובות ביותר של אמריקה בצומת דרכים. האופן שבו הם ינווטו את חילוקי הדעות ביניהם בהמשך יעצב את התוצאה של כמה מהמרכיבים המרכזיים בסדר היום של מדיניות החוץ של הנשיא.
פעמיים רק בשבוע האחרון, טראמפ השמיע הערות פומביות שהרגיזו את נתניהו, אמרו שני נציגים אמריקאיים. נתניהו היה נסער במיוחד כאשר טראמפ אמר כי טרם החליט האם איראן תורשה להעשיר אורניום במסגרת הסכם גרעין חדש עליו מנהל ממשלו משא ומתן. השר לעניינים אסטרטגיים ויועצו של נתניהו, רון דרמר, העביר את המסר לשליח טראמפ למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, במהלך פגישה בבית הלבן, כך לפי אחד הבכירים האמריקאים.
מצידו, טראמפ היה מתוסכל מהחלטתו של נתניהו להתחיל במתקפה צבאית חדשה בעזה, אותה הנשיא רואה כסותרת את תוכניתו לשיקום שם, כך לפי אחד הבכירים האמריקאים ואחד האנשים המעורים במתיחות בין שני המנהיגים. באופן פרטי, טראמפ אמר כי המבצע החדש בעזה הוא מאמץ מבוזבז משום שהיא תקשה על השיקום.
ארה"ב דוחפת כעת את ישראל וחמאס להסכים להפסקת אש בעזה, עליה היה דרמר אמור לדון עם ויטקוף במהלך ביקורו בבית הלבן השבוע, על פי הדיפלומטים המזרח תיכוניים ובכיר בממשל טראמפ, אך גישתו של טראמפ לאיראן הייתה נקודת המחלוקת הגדולה ביותר עבור נתניהו.
נראה כי נתניהו מתוסכל כבר מספר שבועות מסירובו של טראמפ לתמוך בתקיפות צבאיות על מתקני הגרעין של איראן והחלטתו לנסות להגיע להסכם שמטרתו לחסום את טהרן מלהשיג נשק גרעיני. "הם מודאגים מכל עסקה", אמר אחד הבכירים האמריקאים על הישראלים.
ישראל הבהירה לארה"ב שהיא לא רוצה שטראמפ ייצור הסכם גרעין שמשאיר לאיראן יכולות העשרת אורניום. טראמפ הביע פתיחות כלפי המשך תוכנית גרעין אזרחית של איראן. "עדיין לא קיבלנו את ההחלטה הזו", אמר טראמפ כשנשאל האם עמדת ארה"ב היא שאיראן יכולה להעשיר אורניום למטרות גרעיניות אזרחיות.
"לישראל לא היה חבר טוב יותר בהיסטוריה שלה מהנשיא טראמפ", אמר ג'יימס יואיט, דובר המועצה לביטחון לאומי, בהצהרה בתגובה לכתבה. "אנו ממשיכים לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם בעלת בריתנו ישראל כדי להבטיח שהחטופים שנותרו בעזה ישוחררו, שאיראן לעולם לא תשיג נשק גרעיני, ולחזק את הביטחון האזורי במזרח התיכון. כפי שהצהיר שוב ושוב לאורך הקדנציות שלו, הנשיא מחויב להבטיח שאיראן לעולם לא תשיג נשק גרעיני".
גורם אמריקאי נוסף אמר כי צוות הנשיא תקיים קשר קבוע עם גורמים ישראלים בנוגע למצב המשא ומתן עם איראן, סיפק עדכונים ותיאום בנוגע לאלמנטים של עסקה אפשרית. משרדו של נתניהו לא הגיב לבקשת התגובה מטעם NBC.
"לטראמפ יש אג'נדה משלו"
נתניהו הופתע מהודעתו של טראמפ כי ארה"ב מפסיקה את המערכה הצבאית שלה נגד החות'ים הנתמכים על ידי איראן בתימן לאחר שהחות'ים הסכימו להפסיק לירות על ספינות אמריקאיות בים סוף, כך על פי אחד הגורמים האמריקאים ושני הדיפלומטים מהמזרח התיכון.
כאשר נתניהו ביקר בבית הלבן בחודש שעבר, בפעם השנייה מאז שנכנס טראמפ לתפקידו, הוא קיווה שהנשיא יבטיח סיוע אווירי אמריקאי למבצע ישראלי נגד מתקני הגרעין של איראן. על פי הדיווחים, נתניהו נדהם כאשר הנשיא הודיע במקום זאת כי יסכים לשיחות ישירות עם טהרן, אמרו הדיפלומטים.
נתניהו אמר באופן פרטי כי הוא חושב שהמשא ומתן של טראמפ עם איראן הוא בזבוז זמן משום שטהרן לעולם לא תעמוד בחלקה של אף עסקה. ישראל טענה כי איראן מוחלשת כל כך עקב הסנקציות הכלכליות וההידרדרות של שליחיה באזור, שעכשיו זה הזמן האידיאלי לחסל את מתקני הגרעין שלה, והיא מודאגת שחלון הפעולה לכך נסגר בזמן שארה"ב מנהלת משא ומתן, אמרו הבכירים.
הסנאטורים הרפובליקנים טום קוטון ולינדזי גרהם אמרו כי עסקת איראן המקובלת היחידה היא כזו שתמנע לחלוטין מטהרן להעשיר אורניום. הם גם קראו לטראמפ להגיש כל עסקת גרעין איראנית לסנאט לאישור, הדורשת רוב של שני שלישים.
כשנשאל על דבריהם של קוטון וגרהם, אמר גורם אמריקאי כי ויטקוף נמצא ב"קשר מתמיד" עם גרהם בנוגע למשא ומתן עם איראן וכי עדכן את קוטון בנושא בשבוע שעבר. הסכם הגרעין עם איראן משנת 2015, אליו הגיע הנשיא ברק אובמה, לא אושר על ידי הסנאט, מה שאפשר לטראמפ פשוט להוציא את ארה"ב מההסכם במהלך כהונתו הראשונה.
"אני חושב שמה שאתם רואים הוא שהישראלים מכירים בכך שלמרות שבירכו על בחירתו של הנשיא טראמפ וחשבו שזה באמת ייתן להם צ'ק ריק להמשיך בכל סדר יום שירצו, לטראמפ יש סדר יום משלו", אמר פרנק לוונשטיין, שליח לשעבר למזרח התיכון תחת ממשל אובמה, במהלך תדרוך שאורגן על ידי הארגון "ג'יי סטריט", ארגון המגדיר את עצמו כפרו-ישראלי ופרו-שלום.
למרות שהדיפלומטיה של טראמפ עם איראן והעסקה האמריקאית עם החות'ים לא עולות על השולחן עבור נתניהו, לראש הממשלה אין את המינוף הפוליטי בוושינגטון או בישראל להיכנס לעימות ישיר עם טראמפ, הפופולרי בקרב בסיס נתניהו בישראל, אמר אילן גולדנברג, שעבד על מדיניות המזרח התיכון כפקיד בכיר בתקופת ממשלי ביידן ואובמה.
"כל האסטרטגיה הפוליטית ואסטרטגיית ההישרדות של נתניהו מבוססות על החזקת הקואליציה שלו והחזקת הבסיס הפוליטי שלו יחד", אמר גולדנברג בתדרוך שאורגן על ידי ג'יי סטריט. "והאנשים האלה אוהבים את טראמפ, אז כשהוא יוצא בפומבי נגד טראמפ זה משהו שהוא באמת לא יכול לעשות".
המתח ביחסים בין טראמפ לנתניהו מגיע כאשר הנשיא צפוי לנסוע למזרח התיכון השבוע, עם עצירות מתוכננות בערב הסעודית, קטאר ואיחוד האמירויות. טראמפ אינו צפוי לבקר בישראל במסגרת ביקור זה, אם כי ביקר במהלך כהונתו הראשונה.
ויטקוף תכנן גם להשתתף בסבב נוסף של משא ומתן עם איראן בסוף השבוע הזה בעומאן.