ברחבי אירופה ובארה"ב הפלוגות של פוטין החלו לציין, בצל המלחמה באוקראינה, את חגיגות 80 השנים לניצחון על גרמניה הנאצית. בעולם המערבי חוגגים את יום הניצחון ב-8 במאי, אך ברוסיה הוא מצוין ב-9 במאי, בשל מחלוקת היסטורית על תרומתה של ברית המועצות בניצחון.

התשובה לשאלה מי ניצח במלחמה תלויה בגיאו-פוליטיקה: בשעה שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין טען כל השנים כי לרוסיה יש את המשקל המירבי בתרומה לניצחון במלחמת העולם השנייה, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע בשבוע שעבר כי ארה"ב היא זו שהכריע את הכף, וכך טרף לנשיא רוסיה את כל הקלפים. פוטין לא התווכח עם טראמפ, כיוון שהוא לא מעונין להכעיס אותו בצל חוסר היכולת של הבית הלבן להביא להפסקת אש.

השנה, בגלל שמדובר ביובל ה-80, החגיגות יהיו גדולות מהרגיל, זאת למרות שבוגרי מלחמת העולם השנייה כמעט ולא נשארו בחיים. מרבית הצועדים ברחבי העולם יציינו את יום הניצחון בתאום מלא עם קרמלין. מוסקבה משקיע כסף רב בפרופגנדה שתפקידה הוא לספר לעולם כי המלחמה באוקראינה היא המשך של מלחמת העולם השנייה, שבה ברה"מ הותקפה על ידי הנאצים, אך ידעה לקבור אותם בברלין בשנת 1945. מוסקבה גם מממנת את הפלוגות של פוטין אשר עומדות, ככל הנראה, לייצר פרובוקציות בבירות האירופאיות במהלך ה-9 במאי. בכל שנה נערך ברוסיה מצעד ניצחון מיוחד של צבא ברה"מ, אך כבר לפני מספר ימים הודיע פוטין כי הוא נאלץ להעביר את המצעד בשידור חי בגלל ההתקפות האפשריות של הכטב"מים האוקראיניים. מצעד הניצחון הפך להיות למצעד הפחד.

וולדימיר זלנסקי. הכריז כי המצעד הצבאי הרוסי לא בטוח (צילום: רויטרס)
וולדימיר זלנסקי. הכריז כי המצעד הצבאי הרוסי לא בטוח (צילום: רויטרס)

בפראג, במקביל למצעד הרגיל במוסקבה, יתקיים מצעד של הכוחות הפרו-רוסיים עם שלטים שבהם דרישה להפסיק לשלוח נשק לאוקראינה ולחדש יחסים עם רוסיה. אנשי המפלגה הקומוניסטית, הכוח הפרו-רוסי בצ'כיה, יצעדו לצד חבריהם בארגונים אחרים הממומנים על ידי רוסיה על מנת להראות נוכחות, ולהראות שהמערב אינו אחיד בהתנגדותו לתוקפן בקרמלין.

הצ'כים, בשונה מהונגרים, לא שכחו לרוסים את הפלישה הסובייטית למדינתם ב-1968 במהלך האירועים המכונים "האביב של פראג" - כאשר ברית המועצות פלשה לצ'כוסלובקיה כדי לדכא את הרפורמות הליברליות, במהלך אירוע דרמטי המכונה "האביב של פראג". זו הייתה תפנית ביחסים. על כן, צ'כיה גינתה את סיפוח חצי האי קרים על ידי רוסיה ב-2014, והיא הצטרפה לסנקציות הכלכליות של האיחוד האירופי נגד רוסיה.

בשנת 2021, צ'כיה האשימה את הסוכנים הרוסיים מהמנהל הראשי של המטה הכללי הרוסי בביצוע פיצוצים במחסן נשק שנועד לאוקראינה, ושהיה בשטח צ'כיה. כתוצאה מכך בשנת 2014 היא גירשה 18 דיפלומטים רוסים.

הצ'כים לא שמחים לדעת שרוסיה עושה מאמצים לקדם את הפרופגנדה שלה במדינתם. לצד זאת, יש תמיכה גדולה באוקראינה ובפליטים האוקראינים שמצאו את עצמם בצ'כיה. אנשי הפלוגות של פוטין, חברים בארגונים שממומנים על ידי רוסיה ומתנדבים, לעולם לא יספרו כי חיילי הצבא האדום, שאומנם ניצחו במלחמת העולם השנייה ב-8 במאי, החלו בכיבוש מחודש של מזרח אירופה כבר ב-9 במאי. זו הסיבה האמיתית להפרש של יום אחד בקביעת תאריך ליום הניצחון. לא מדובר על הפרשי שעות אלא מדובר במשהו הרבה יותר מהותי. עבור הרוסים ה-9 במאי זה יום הניצחון בשעה שעבור הצ'כים, הסלובקים, הפולנים, הבולגרים, האוקראינים, זהו יום הכיבוש. 9 במאי - זהו יום שמציין שחרור מאדולף היטלר ותחילת הכיבוש על ידי יוסיף סטלין.

מחלוקת בתאריך הניצחון. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בנאום הניצחון על הנאצים, 2022 (צילום: רויטרס)
מחלוקת בתאריך הניצחון. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בנאום הניצחון על הנאצים, 2022 (צילום: רויטרס)

גם בבולגריה, הפלוגות של פוטין יציינו את ה-9 במאי. חגיגה הכתומה-שחורה (הסמל של המבצע Z של צבא רוסיה) בבולגריה לא עומדת להפתיע את תושבי סופיה. מצד אחד, רוסיה סייעה לבולגריה להשיג את ריבונותה מהאימפריה העות'מאנית במלחמת רוסיה-טורקיה (1877–1878). מצד שני, רוסיה נהגה לתמוך בסרביה על פני בולגריה בסכסוכים אתניים ודתיים בבלקן לפני מלחמת העולם הראשונה. לאחר מלחמת העולם השנייה, בולגריה הפכה לאחות הקטנה של ברית המועצות בתקופת המלחמה הקרה.

בימים האלה היחסים בין המדינות הם מתוחים עד מאוד. בולגריה גינתה בחריפות את התוקפנות הרוסית באוקראינה, היא הצטרפה לסנקציות של האיחוד האירופי נגד רוסיה, והיא העניקה סיוע צבאי והומניטרי לקייב. בשנים האחרונות, השלטונות בבולגריה גירשו מספר רב של דיפלומטים רוסים בטענה לפעילות ריגול. מפלגת "וזראז'דאנה" (Revival) הבולגרית הימנית הקיצונית והפרו-רוסית חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם מפלגת "רוסיה המאוחדת" של ולדימיר פוטין וגרמה למחלוקות רבות במדינה שסועה אשר תלויה בגז הרוסי. המצביעים של המפלגה הזאת צפויים לבקר במצעד של הפלוגות של פוטין ב-9 במאי בסופיה. 

בשגרירות הרוסית בבוקרשט, הפלוגות של פוטין יניחו זר לזכרו של החייל האלמוני. רומניה מהווה מאחז חשוב לרוסים מכיוון שהיא יכולה לבלום את הסיוע הצבאי של מדינות אירופה לאוקראינה. לפני כמה ימים אזרחי רומניה הצביעו בבחירות לנשיאות, וקיימת אפשרות של עלייה לשלטון של ג'ורג'ה סמיון, שהוא מועמד לאומני קיצוני שמתנגד לסיוע צבאי לאוקראינה, מראה אהדה מסוימת לפוטין, מבקר את האיחוד האירופי ומציג את עצמו כ"בעל ברית טבעי" של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. רומניה, בתור חברה בנאט"ו, רואה חשיבות רבה בחיזוק הנוכחות הצבאית של הברית בשטחה ובאזור הים השחור כדי להתמודד עם האיום הרוסי, בשעה שרוסיה מנסה להחליש את נאט"ו באזור ולמנוע את הרחבתו מזרחה. 

האוקראינים מצדם מזכירים לעולם כי רוסיה היא תוקפן וכי בנוכחות במצעד במוסקבה אינו בטוח. המצעד הוא ריכוז של נשק וחיילים ומהווה מטרה לגיטימית עבור קייב. אילו פוטין היה מתוחכם ומפעיל היגיון אסטרטגי הוא היה עומד יחד עם זלנסקי במצעד הניצחון ושניהם היו חוגגים את ההכרעה של הנאציזם. במקום זאת פוטין החליט שאוקראינה היא האויב ותקף אותה. במקום לקבל במצעד הניצחון של חברי מדינות נאט"ו, רוסיה מקבלת את הדיקטטורים מהדרום הגלובלי שרודפים את בני עמם, מוחצים אופוזיציה, פוגעים בבתי משפט ובחופש הביטוי. הפלוגות של פוטין יכלו לזכות לאהדה מצד האירופאים בשל הקשרים התרבותיים שרוסיה יכלה לפתח עם המערב. במקום זאת, הממשלות האירופאיות נרתעות מהן ואוסרות על קיום של המצעדים האלה בערי בירה. הפלוגות של פוטין הן "פלוגון נון גרטה" בבירות העולם.

ד״ר יבגני קלאובר, בית הספר למדע המדינה, אוניברסיטת תל אביב