נשיא סוריה אחמד א-שרע הגיע היום (חמישי) לפריז, בביקור ראשון באירופה מאז הפלת בשאר אל-אסד בדצמבר האחרון, במסגרת מאמציו לגייס תמיכה בינלאומית לייצוב המדינה המרוסקת ממלחמה.

אל-שאראה, שייפגש עם נשיא צרפת עמנואל מקרון, קיבל פטור מיוחד מהאו"ם כדי להגיע לפריז, זאת למרות שהוא עדיין מופיע ברשימת הסנקציות נגד טרור בשל תפקידו הקודם כמנהיג הקבוצה האסלאמית החמושה "היאת תחריר אל-שאם" (HTS), ארגון שבעבר היה מסונף לאל-קאעידה.

שני המנהיגים ידונו בדרכים להבטיח את ריבונותה וביטחונה של סוריה, הטיפול במיעוטים לאחר התקפות אחרונות נגד העלווים והדרוזים, מאמצי מאבק בטרור נגד לוחמי דאעש, ותיאום סיוע ותמיכה כלכלית, כולל הקלה בסנקציות, כך אמרו גורמים רשמיים צרפתיים.

עמנואל מקרון, אחמד א-שרע (צילום: רויטרס)
עמנואל מקרון, אחמד א-שרע (צילום: רויטרס)

"ברור שלאור האתגרים העצומים שסוריה מתמודדת איתם, יש ציפיות לתמיכה מצרפת ומהשותפות הבינלאומיות העיקריות של סוריה," אמר גורם בנשיאות הצרפתית, והוסיף כי פריז אינה תמימה לגבי קשריו הג'יהאדיסטיים של אל-שאראה בעבר וממשיכה להציב דרישות לתהליך המעבר. "יש תפקיד ברור לקהילה הבינלאומית למלא בסוריה כדי לאפשר את ייצובה."

צרפת בירכה על נפילתו של אסד ומטפחת באופן גובר קשרים עם ממשלת המעבר של אל-שאראה. מקרון קיים לאחרונה שיחת וידאו משולשת עם אל-שאראה ונשיא לבנון ג'וזף עון כחלק ממאמצים להפחית מתיחות בגבול.

התקרבות זהירה

צרפת מינתה בחודש שעבר ממונה על העניינים בדמשק עם צוות קטן של דיפלומטים כצעד לקראת פתיחה מחדש של שגרירותה. פריז מאמינה שיש לה קלף חשוב במשחק בסוריה, לאחר שניתקה יחסים עם אסד ב-2012 וסירבה לאחר מכן לחדש קשרים עם ממשלתו גם לאחר שלוחמי האופוזיציה הובסו קשות והוגבלו לכיסים בצפון המדינה.

צרפת תמכה באופן מסורתי באופוזיציה חילונית גולה ובכוחות הכורדיים בצפון-מזרח סוריה, שם יש לה כבר כוחות מיוחדים. במהלך החודשים האחרונים צרפת שימשה כמתווכת בין אל-שאראה לבין הכורדים כאשר ארה"ב החלה לצמצם את נוכחותה והמנהיג הסורי החדש פעל להחזרת האזור לשליטה מרכזית מדמשק.

גורם בנשיאות הצרפתית אמר כי פריז ניהלה שיחות עם האמריקאים על איך להתמודד עם הנסיגה האמריקאית ואיך צרפת יכולה למלא תפקיד גדול יותר. לפי הערכות הבנק העולמי, עלויות השיקום בסוריה מוערכות ביותר מ-250 מיליארד דולר, ואל-שאראה זקוק נואשות להקלה בסנקציות כדי לחדש את הכלכלה שנפגעה מ-14 שנות מלחמת אזרחים. במהלך תקופה זו, ארה"ב, האיחוד האירופי ובריטניה הטילו סנקציות קשות על ממשלת אסד.

האיחוד האירופי הסיר חלק מהסנקציות, בעוד שאחרות המכוונות נגד אנשים וישויות אמורות לפוג ב-1 ביוני. סוריה מקווה שהאיחוד האירופי לא יחדש אמצעים אלה. חידושם דורש הסכמה בין כל 27 המדינות החברות, אם כי הגוש יכול לבחור בחידוש מוגבל או להסיר ממגבלות מוסדות מפתח כמו הבנק המרכזי או ישויות אחרות הנדרשות להתאוששות כלכלית, כולל אנרגיה, תשתיות ופיננסים.

"אחת הסוגיות היסודיות היא שאלת הסנקציות האמריקאיות, שממשיכות להכביד על יכולתן של רשויות המעבר להיכנס למסגרת חשיבה של שיקום ומשיכת השקעות זרות," אמר הגורם בנשיאות הצרפתית.

המענק הקטרי הגרסה הסורית: קטר תתחיל להעניק 29 מיליון דולר על בסיס חודשי לשלטון בדמשק לטובת המשכורות של פקידי המגזר הציבורי בסוריה. כרגע לשלושה חודשים, אבל ניתן להארכה.

סוריה הודיעה שתקבל מקטאר 87 מיליון דולר לתחזוק הממשל: שר האוצר של סוריה מוחמד ברניה הכריז על המענק, שישמש לתשלום שכרם של פקידי ממשל וגמלאים. על פי דיווחים, קטאר וידאה קודם לכן שבארצות הברית לא מתנגדים למהלך - כדי להימנע מעיצומים.