החלום בן עשרות השנים ליצור מקבילה גברית ל'גלולה' הנשית מתקרב למציאות. מדענים בארה"ב החלו לבדוק טבלית מניעה ללא הורמונים לגברים הנקראת YCT-529. היא פועלת על ידי חסימת הגישה לויטמין A באשכים, מונעת ייצור זרע אך ללא השפעה על רמות הטסטוסטרון - מה שאומר שרמות החשק המיני אינן מושפעות.
YCT-529 כבר נבדקה בעכברים ונמצא שהיא חוסמת 99 אחוז מההריונות - מה שמציב אותה בדרגה שווה לתרופות למניעת הריון לנשים. הגלולה, שמומחים מקווים שתהיה זמינה בעשור הנוכחי, היא גלולת מניעת הריון ללא הורמונים היחידה לגברים והגלולה הגברית היחידה שחוקרים בודקים בבני אדם.
"גלולה בטוחה ויעילה לגברים תספק יותר אפשרויות לזוגות", אמרה גונדה גיאורג, כימאית ורוקחת מאוניברסיטת מינסוטה. "היא תאפשר חלוקה שוויונית יותר של האחריות למניעת הריון ותעניק אוטונומיה לגברים".
YCT-529 גורמת לעקרות בעכברים לאחר ארבעה שבועות של מתן דרך הפה והיא הפיכה לחלוטין תוך שישה שבועות לאחר הפסקת המינון. ספירת הזרע חוזרת לרמה נורמלית כפי שניתן לראות במיקרוסקופ באשכי העכברים הזכרים.
כרבע מהנשים המשתמשות באמצעי מניעה משתמשות בגלולת מניעת הריון, אך אין שיטות מקבילות זמינות כיום לגברים. YCT-529 מפותחת כחלק משיתוף פעולה בין המכללה לרוקחות של אוניברסיטת מינסוטה, אוניברסיטת קולומביה בניו יורק והחברה YourChoice Therapeutics שבסיסה בסן פרנסיסקו.
תוצאות שלב הבדיקה בעכברים ובקופי קינומולגוס פורסמו בכתב העת Communications Medicine. בניסויי המעבדה של הצוות, התרופה גרמה לעקרות בעכברים זכרים והייתה יעילה ב-99 אחוז במניעת הריונות תוך ארבעה שבועות משימוש. בינתיים, בפרימטים זכרים לא-אנושיים, התרופה הורידה את ספירת הזרע תוך שבועיים בלבד מתחילת השימוש בתרופה.
באופן קריטי, גם עכברים וגם פרימטים לא-אנושיים שבו לפוריות מלאה לאחר הפסקת התרופה ולא זוהו תופעות לוואי באף אחד מהמינים. עכברים שבו לפוריות תוך שישה שבועות, בעוד שפרימטים לא-אנושיים התאוששו לספירת זרע מלאה ב-10 עד 15 שבועות.
גרפים מדגימים את הירידה וההתאוששות בספירת הזרע ואת רמות ההורמונים שנשארו ללא שינוי בקופי קינומולגוס, מה שמאשש את הבטיחות והיעילות של התרופה.
כבר כעת, הניסויים הראשונים בבני אדם של התרופה (שלב 1) הושלמו, אשר הראו כי "מועמד התרופה היה בטוח לשימוש בגברים". חוקרים מבינים כבר עשרות שנים שויטמין A חיוני לפוריות גברית. YCT-529 הוא מעכב רצפטור חומצה רטינואית-אלפא (RAR-a) המונע ייצור תאי זרע באשכים וכן את שחרורם. היא עושה זאת על ידי חסימת RAR-alpha - אחד משלושה רצפטורים גרעיניים הקושרים חומצה רטינואית, צורה של ויטמין A.
בדיקות בטיחות ויעילות במספר קטן של מתנדבים גברים (שלב 2) החלו בניו זילנד ו"מתקדמות היטב". עם שלב 2, הצוות צופה ניסוי יעיל נוסף ומקווה להודיע על תוצאות מאוחר יותר בשנת 2025.
מדענים מנסים מאז שנות ה-50 לפתח אמצעי מניעה יעיל לגברים, כולל גלולות, ג'לים וזריקות, אך אף אחד מהם לא אושר. החידוש המשמעותי האחרון באמצעי מניעה לגברים היה בשנת 1839, כאשר הכימאי האמריקאי צ'ארלס גודייר גילה גומי מגופר שהביא את הקונדומים להמונים.
עבור גברים כיום, שתי האפשרויות ההפיכות היחידות למניעת הריון הן עדיין קונדומים או משגל נסוג. ניתוח קשירת צינורות הזרע חוסם או חותך חלק ממערכת הרבייה הגברית הנקרא צינור הזרע, מה שמונע מהזרע להגיע לנוזל הזרע. ניתן להפוך את ההליך, אך עלולות להיות תופעות לוואי כואבות וזה לא תמיד עובד. סיכויי ההצלחה להיפוך ניתוח קשירת צינורות הזרע תלויים בכמה זמן חלף מאז הניתוח המקורי.
התרופה הלא-הורמונלית הנקראת YCT529 פועלת על ידי עיכוב חלבון חשוב להתפתחות תקינה של הזרע, שיטה שונה מהגלולות הקיימות למניעת הריון לנשים המבוססות על הורמונים.
בינתיים, קונדומים - שמיוצרים עם לטקס מאז שנות ה-20 - יש להם שיעורי כישלון גבוהים בשל בעיות כמו החלקה ופגמי ייצור. "אני לא יכול לחשוב על תחום אחר ברפואה שבו החדשנות קפאה במשך כמעט מאתיים שנה", אמר אקאש בקשי, מנכ"ל YourChoice Therapeutics. "אנחנו זקוקים לשיטות גבריות נוספות, ואנו זקוקים להן במהירות".
אם YCT-529 תשווק, היא תעניק לגברים אמצעי מניעה דומה לאפשרות הנשית שאושרה לשימוש בשנות ה-60.
לגברים, רק שני אמצעי מניעה זמינים כיום למניעת הריון אצל בנות זוגם - קונדומים וניתוחי קשירת צינור הזרע. קבוצה של 16 מתנדבים במרפאה בנוטינגהם משתתפים בניסוי של התרופה, הנקראת YCT-529, כדי לבדוק אם היא יכולה לעצור את יצירת הזרע.
לעומת זאת, לנשים יש מספר אפשרויות למניעת הריון כולל שיטות מהירות לטווח קצר כמו גלולות למניעת הריון ומדבקות וכובעון או דיאפרגמה למניעת הריון. יש להן גם אפשרויות לטווח ארוך כמו שתלים (המייצרים הורמונים המונעים את שחרור הביצית) או התקן תוך-רחמי (התקן בצורת T המוכנס לרחם כדי למנוע מביצית להשתרש). גלולת מניעת הריון או מדבקות יעילות בכ-93 אחוז במניעת הריונות בעוד שהתקנים לטווח ארוך כמו ההתקן התוך-רחמי יעילים ביותר מ-99 אחוז.