ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר קיימה דיון בנושא הטיפול בבקשות לסבסוד מעונות יום. הדיון כונס לאחר שבשבוע שעבר דווח בוועדה כי מתוך 90,000 בקשות לדרגות סבסוד, כ-30,000 נמצאות עדיין בטיפול (דרגה 12), בהמתנה להשלמת מסמכים.

ח"כ עאידה תומא סלימאן: "נושא הסבסוד הפך לסיוט עבור מנהלי מעונות היום והמשפחתונים. במקום שהמדינה תסבסד את הילדים המעונות עצמם עושים זאת ויש לי חשש שהסטטיסטיקה שנמסרה כאן בשבוע שעבר אינה כי האחוזים שאני שמעתי ממנהלי מעונות היום גבוהים בהרבה".

לדבריה, "אנחנו כבר לקראת חופשת הקיץ ומי שלא יקבל את הדרגות עד אוגוסט יהיה קשה להבטיח שיקבל אותן בכלל. אנשים מספרים לי שהם שולחים שוב ושוב את המסמכים המבוקשים וזה לא מטופל".

דיון בועדת העבודה  (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
דיון בועדת העבודה (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)

הוסיפה לומר כי "אי אפשר לקבל תשובות דרך הטלפון ולא דרך הדוא"ל ושמעתי שאם מנהלת המעון כבר מצליחת להשיג מענה בטלפון ורוצה לבדוק מה קורה עם הילדים שנרשמו אצלה היא לא יכול לעשות את זה בפניה אחת. היא יכולה לבדוק רק לגבי ילד אחד ולגבי האחרים- צריכה שוב להתקשר, לחכות שעתיים שאולי יענו לה. זו ביורוקרטיה שאי אפשר לסבול אותה".  

סאדק דכוור, חבר הוועד המנהל בעמותת ינבוע -עמותת גג למעונות יום בחברה הערבית טען: "הורים רבים מתלוננים שהגישו מסמכים ואין מענה. בינתיים מי שמממן את המעון זה הארגון עצמו והם נקלעים למצב כלכלי מאוד קשה. חלק מהמעונות על סף סגירה. אני מנהל מעון 18 שנים. בשנים הקודמות הכל עבר בשלום. השנה הזאת היא קטסטרופה. אני מבקש בכל לשון לטפל בנושא לפני קריסה כלכלית של המעונות".

נועה שאואר, ראש ענף הגיל הרך, כוח לעובדים אמרה: "עשינו מדגם במעונות לראות כמה ילדים מדורגים. מקרב 2,960 ילדים רשומים היו 1,240 שעדיין ממתינים לדרגה, שהם 42% מהילדים שדגמנו. המטפלות משתכרות בינתיים בשכר חלקי בלבד או לא משתכרות כלל".

"כבר בשנים עברו התעכב הסבסוד והרבה הורים הסתדרו חודש-חודשיים בתשלום מלא, אבל בסופו של דבר מי שמבקש סבסוד לא יכול להחזיק עם תשלום כזה 8 חודשים. הרבה הורים עוזבים את המערכת, עוברים למעונות פרטיים לא מפוקחים ומותירים את המטפלות ללא רשומים לשנה הבאה", הוסיפה.

שירי עורקבי, נציגת איגוד מטפלות המשפחתונים אמרה: "איך אפשר להחזיק בית 8 חודשים ללא שכר? המשפחתונים באשדוד ריקים לשנה הבאה, ההורים לא מעוניינים להיכנס לזה. אני בעצמי עובדת מ-7:00 עד 16:00 וצריכה לחפש כספים כדי לקנות אוכל לילדים של המשפחתון". 

דפנה מאור, משרד העבודה: "השנה פתחנו את הסבסוד רק בסוף נובמבר וזה קרה בפעם הראשונה, מסיבות שאין להן שום קשר יחידה המקצועית ולא יכולנו לעשות דבר להשפיע עליהן.  דווקא בשנה הזאת עשינו מהלך חסר תקדים שבו העברנו נתוני אמת מהמוסד לביטוח לאומי להורים כדי לחסוך מהם את תלושי השכר".

הפגנת מטפלות מעונות היום (צילום: יח''צ)
הפגנת מטפלות מעונות היום (צילום: יח''צ)

לדבריה, "השינוי הזה יצר קצת כאוס בהתחלה בגלל שחייב לראשונה את שני ההורים להיכנס לזיהוי הממשלתי ולאשר את הנתונים, אבל ב-90% מהמקרים זה נפתר. בגלל האיחור אנחנו מפברואר בתהליך מקביל של רישום וועדות קבלה וזה מייצר הרבה בלאגן ולכן תגברנו את המוקד. הכפלנו את מספר המוקדנים מ-30 ל-63 והוספנו חשבי שכר שמחשבים את הדרגות".

עוד אמרה מאור: "חשוב לציין שאנחנו רואים שנה אחר שנה שבערך 12% מהאנשים שהגישו בקשות לא משלימים מסמכים ולמעשה הבקשה נותרת פתוחה, אולי החליטו לעזוב את המערכת, או שלא רוצים לשתף במידע או כל דבר אחר. בשנה שעברה היה מדובר ב- 21,000 בקשות שלא הושלמו וזה מביא להערכה שהצפי הוא שיאושרו עוד כ-9,000-10,000 בקשות לדרגה".

"כמובן שאף אחד במשרד העבודה לא מעוניין לפגוע ולהתעלל בפונים ולהיפך, למוקד יש אינטרס לסגור פניות מהר כי הם מקבלים תשלום רק על דרגה שנסגרה, ויקבלו תשלום זהה אם יטרטרו מישהו פעם אחת או 20 פעמים. נמשיך את המאמצים לקיצור זמני ההמתנה ובנוסף נעשה בחינה של כל מי שלא קיבל דרגה בגלל מסמכים חסרים, נוציא תזכורות בשבוע הקרוב ונעשה בדיקה של התיקים, לראות אם מישהו פספס מסמך. ברגע שבקשה תושלם הסבסוד יינתן מתחילת השנה או מהרגע שהילד נכנס למעון", נאמר בוועדה.