במהלך דיון ועדת ביקורת המדינה, בראשות ח"כ מיקי לוי, השיב עו"ד יואל הדר – היועץ המשפטי של משרד מבקר המדינה – לטענות שהעלו הסניגוריה הצבאית וחברי כנסת מהאופוזיציה בנוגע לסמכות המבקר לבצע ביקורת בזמן אמת על אירועי מלחמת חרבות ברזל. הדר הבהיר כי מדובר בסמכות חוקית, עקרונית ומבוססת על תקדימים.

לדבריו: "למבקר המדינה סמכות מלאה לבדוק כל עניין שיימצא לנכון, בהתאם לחוק יסוד ולחוק מבקר המדינה. זו אינה עמדה חדשה – כך פעלו מבקרי המדינה גם במלחמת לבנון הראשונה, השנייה ובמבצע צוק איתן. ביקורות על עניינים ביטחוניים הן חלק בלתי נפרד מהעשייה הציבורית של המוסד לאורך השנים".

מיקי לוי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מיקי לוי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

היועמ"ש טען כי גם במקרים רגישים בעבר, כגון אסון הכרמל, לא נטענה טענת חוסר סמכות: "עורכי הדין שייצגו את השרים לא טענו כי אין סמכות למבקר המדינה. גם כיום לא נטען שאין סמכות – אלא מועלות טענות של שיקול דעת.

כפי שקבעה השופטת וילנר, מדובר בהפעלת שיקול דעת ולא בשאלת סמכות". עוד טען יועמ"ש מבקר המדינה: "אנחנו גוף בלתי תלוי. כל אנשי המשרד פועלים על פי שיקולים מקצועיים בלבד – ולא נענה ללחצים פוליטיים או מערכתיים". היועץ המשפטי חשף בדיון כי מיד עם תחילת הליך הביקורת, ניסה מזכיר הממשלה לעכב את פתיחתה בחצי שנה – אך נענה בשלילה.

מבקר המדינה (צילום: יוסי הררי)
מבקר המדינה (צילום: יוסי הררי)

הבקשה נדחתה על הסף: "מצאנו לנכון להתחיל את הביקורת בזמן אמת, ולא נענינו לבקשת הדחייה. זו אחריות ציבורית מהמעלה הראשונה. גם חוק ועדות חקירה קובע במפורש שאין בו כדי לפגוע בסמכויות מבקר המדינה. עצם קיומה של ועדת חקירה ממלכתית אינו שולל את זכותו וחובתו של המבקר לבדוק את הנעשה – בזמן אמת או לאחר מכן".