ועדת החוץ והביטחון של הכנסת אישרה את בקשת משרד הביטחון להאריך בחצי שנה את תוקפו של צו שעת חירום, המאפשר העברת מידע מהמאגר הביומטרי לצורך זיהוי נעדרים, שבויים וחללים. תוקף הצו, שעתיד היה לפקוע ב־7 במאי, יוארך עד ל־7 בנובמבר, בעקבות חידוש הקרבות ברצועת עזה והמשך החזקתם של 59 חטופים בידי חמאס – חלקם חללים.

מדובר בהארכה לצו שהותקן ימים ספורים לאחר מתקפת ה־7 באוקטובר, ומתבסס על תקנות שעת חירום שהממשלה התקינה מתוקף סמכותה לפי סעיף 39 לחוק יסוד: הממשלה. הצו נועד לאפשר לרשויות הביטחון, ובפרט למשטרת ישראל ולצה"ל, לקבל מידע ביומטרי מהמאגר הלאומי, לרבות טביעות אצבע ונתוני זיהוי נוספים, לצורך זיהוי גופות, אימות זהותם של פצועים וחללים, ואיתור נעדרים או שבויים.

לצד הצו, קידמה הכנסת בנובמבר האחרון תיקון לחוק העיקרי, אשר עיגן בחקיקה ראשית את סמכויות המדינה במצב לחימה. במסגרת התיקון נקבעו הגדרות חדשות למצבים של "אירוע אזרחי רב-נפגעים", "הכרזה על מצב מיוחד בעורף", ו"פעולות איבה או פעולות מלחמה", ונקבעו הוראות מפורשות לגבי אופן השימוש במידע ביומטרי.

לפי החוק, ניתן להעביר מידע ביומטרי לרשויות הביטחון גם ללא הסכמת התושב, וזאת לשם ביצוע זיהוי מהיר של חללים וקיצור זמן ההמתנה לקבורה. במקביל, החוק כולל מנגנוני פיקוח ותיעוד על אופן השימוש במידע, לרבות שמירת המידע במאגר הביומטרי על ידי הרשות לניהול המאגר.

הסעיפים שנוספו בחוק מעניקים לצה"ל סמכויות מיוחדות – בהן האפשרות לדרוש מכל אדם, לרבות מוסדות רפואיים, להעביר מידע רפואי, גנטי או ביומטרי שיכול לסייע באיתור נעדר, כאשר יש חשש שהוא מוחזק בידי האויב.

במשרד הביטחון ציינו במהלך הדיון כי בכוונת המשרד לגבש בהמשך חקיקה קבועה, שתסדיר את סמכויות הגישה למאגר הביומטרי גם במצבים אחרים, ותגבש מנגנון קבוע לשיתוף מידע בין הגופים. עם זאת, לא נמסר מועד צפוי להצגת הצעת חוק כזו.