נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הציע היום (ראשון) לקיים שיחות ישירות עם אוקראינה ב-15 במאי באיסטנבול, כך דווח בסוכנות הידיעות רויטרס. בהצהרתו מהקרמלין, פוטין אמר כי רוסיה מציעה "לחדש משא ומתן ישיר עם קייב ללא תנאים מוקדמים במטרה להביא לשלום בר-קיימא ולחסל את שורשי הסכסוך". הנשיא הרוסי הוסיף כי ישוחח עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן במהלך היום כדי לקדם את השיחות, שלדבריו עשויות להוביל להפסקת אש.
"ההצעה שלנו, כפי שאומרים, מונחת על השולחן. ההחלטה כעת היא בידי הרשויות האוקראיניות והאפוטרופוסים שלהן, המונחים, כך נראה, על ידי שאיפות פוליטיות אישיות, ולא על ידי האינטרסים של עמיהם", אמר פוטין. משרדו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ומשרד החוץ האוקראיני טרם הגיבו להצעה.
ההצעה הרוסית הגיעה שעות ספורות לאחר שמעצמות אירופיות מרכזיות דרשו מפוטין להסכים להפסקת אש בלתי מותנית למשך 30 יום או להתמודד עם סנקציות "מסיביות" חדשות. פוטין דחה את מה שכינה "ניסיון של חלק מהמעצמות האירופיות להציב אולטימטומים".
במקביל להצעת השלום, ביום ראשון רוסיה יזמה התקפת כטב"מים על קייב וחלקים אחרים של אוקראינה, כך אמרו גורמים אוקראיניים רשמיים. לא דווח באופן מיידי על פגיעות או נזק. פוטין אמר כי אינו שולל שבמהלך השיחות המוצעות בטורקיה, שני הצדדים יסכימו על "הפסקות אש חדשות", אך הדגיש כי אלה יהוו רק צעד ראשון לקראת שלום "בר-קיימא".
בהתייחסו לאפשרות של הפסקת אש, פוטין ציין כי בעבר רוסיה הציעה מספר הפסקות אש, כולל השהיית תקיפת מתקני אנרגיה, הפסקת אש בתקופת חג הפסחא ולאחרונה הפוגה בת 72 שעות במהלך חגיגות 80 שנה לניצחון במלחמת העולם השנייה. הן רוסיה והן אוקראינה האשימו זו את זו בהפרת הצעות ההפוגה הזמניות, כולל הפסקת האש בין ה-8 ל-10 במאי.
פוטין התייחס במיוחד להסכם טיוטה משנת 2022 שנוהל משא ומתן עליו זמן קצר לאחר הפלישה הרוסית. על פי אותה טיוטה, שעותק ממנה נמצא בידי רויטרס, אוקראינה הייתה אמורה להסכים לניטרליות קבועה בתמורה לערבויות ביטחוניות בינלאומיות מחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם. "לא רוסיה היא זו שהפסיקה את המשא ומתן ב-2022. זו הייתה קייב", אמר פוטין.
הנשיא הרוסי הודה לסין, ברזיל, מדינות אפריקה והמזרח התיכון וארה"ב על מאמציהן לתווך. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, האומר כי ברצונו להיזכר כשוחר שלום, אמר פעמים רבות כי ברצונו לסיים את "מרחץ הדמים" של מלחמת אוקראינה, שממשלו מגדיר כמלחמת שליחים בין ארה"ב לרוסיה.
פוטין, שכוחותיו התקדמו במהלך השנה האחרונה, עומד איתן בתנאים שהציב לסיום המלחמה. ביוני 2024 אמר כי על אוקראינה לוותר רשמית על שאיפותיה להצטרף לנאט"ו ולהסיג את כוחותיה מכל שטחי ארבעת האזורים האוקראיניים הנתבעים על ידי רוסיה. גורמים רוסיים הציעו גם כי ארה"ב תכיר בשליטתה של רוסיה על כחמישית משטחה של אוקראינה ודרשו כי אוקראינה תישאר ניטרלית, אם כי מוסקבה אינה מתנגדת לשאיפותיה של קייב להצטרף לאיחוד האירופי.