לאחר התקיפה בשישי האחרון, בחצר ביתו של תושב גן נר, תושבי היישוב עדיין מתמודדים עם תחושת חוסר הביטחון שהאירוע עורר. החשוד, צעיר בן 25 מג'נין, נמלט מהמקום ונתפס רק לאחר מצוד של 24 שעות, במהלכו הסתתר באורוות סוסים ביישוב סמוך.
בעוד החקירה נמשכת, יו"ר ועד גן נר, גידי עובדיה, מזהיר מפני הזנחה ביטחונית: "אירועים כאלה יכולים להתרחש בכל מקום, ולא מקלים בהם ראש. התגובות היו מהירות, אך עדיין יש לנו כמה סימני שאלה – כיצד תושב ג׳נין נכנס ליישוב, כיצד יצא. ממה שהבנתי, מדובר באדם המכור לסמים, ולא ברור עדיין אם מדובר בפיגוע או באירוע פלילי שהסתבך״, אומר ל-״מעריב״.
עובדיה מתאר את ההתמודדות עם האירוע בשטח: "בשעות הראשונות של האירוע, הנחינו את התושבים להישאר בבתים, תוך כדי שיחידות כיתות הכוננות וכוחות הצבא ביצעו סריקות מקיפות ביישוב. בדקנו חצרות בתים, ווידאנו שאין גורמים נוספים שמעורבים. בהדרגה התחלנו להרגיע את המצב, עד שהגיעה ההודעה הרשמית על תפיסתו". בשבת, בסביבות השעה 10-11 בבוקר, נמסר לתושבים שהוא נלכד״, מציין.
תושבי היישוב עברו לילה מתוח ומפחיד, כאשר המחשבה על חשוד אלים שמסתובב חופשי ביישוב הותירה אותם דרוכים וחסרי שקט. "באותו היום, הייתי אצל אחותי ביישוב ונעלנו את כל הדלתות והחלונות. לא העזתי לצאת החוצה״, מספרת עדי, שהתארחה באותו היום ביישוב עם ילדיה.
"הילדים פחדו מאוד, ניסינו להרגיע אותם, אבל גם אנחנו היינו מתוחים. זה מפחיד לדעת שמישהו מסתובב בחוץ ואת לא יודעת איפה הוא ומה הכוונות שלו. זו הרגשה שאי אפשר לתאר – חוסר אונים מוחלט״.
האירוע האחרון מצטרף לאיומים ביטחוניים מתמשכים על היישוב, כאשר תושבי גן נר חווים מזה זמן מה ניסיונות ירי מג'למה, כפר פלסטיני הסמוך לגדר: "אירוע כזה בהחלט מערער את תחושת הביטחון. בסך הכול, היישוב נחשב שקט, אך מקרים כאלה מטלטלים. מעבר לכך, במהלך השנה האחרונה, מתבצעים מהכפר ג׳למה ניסיונות ירי לעבר גן נר. לפני מספר חודשים, אחד הקליעים אף פגע בבית בגן נר וחדר לסלון״, מתאר עובדיה.
הוא עוד מציין כי למרות הקרבה המסוכנת של היישוב לג'נין ולכפרים פלסטיניים עוינים, המדינה לא סיפקה משאבים מספקים לאבטחה: "ג'נין נמצאת במרחק של כשישה ק"מ מאיתנו, ואילו ג'למה קרובה יותר – בקו אווירי של ק"מ אחד. לפני השבעה באוקטובר לא היו הקצאות ותקציבים מתאימים להגנה, מרכיבי הביטחון של היישוב לא היו מספיקים, ולא היו מספיק מצלמות אבטחה".
הוסיף כי "את כל מה שיש היום עשינו מתקציבים שלנו – לקחנו יותר מס מהתושבים כדי לדאוג לביטחונם. מעבר לכך, גם צה"ל לקח לפני מספר שנים לא מעט נשקים מכיתות הכוננות ביישובים בגלל קיצוצים ותקציבים, והיו וויכוחים משמעותיים בנושא. עם זאת, מתחילת המלחמה הנוכחית, מרגישים הבדלים משמעותיים וחיוביים בהתייחסות של הצבא לאיומים באזור״.
מעבר לאיומים מהגדה המערבית, עובדיה מתייחס גם למצב הרגיש בכפר מוקייבלה, כפר ערבי ישראלי השוכן בסמוך לגדר, ואשר חלק מתושביו מקושרים למשפחות בג'נין: "חלק לא מבוטל מאנשי הכפר מוקייבלה, שיושב על הגדר, קשורים למשפחות בג׳נין וסופגים מהן את השנאה לישראל".
מסביר כי "זה יישוב ששייך למועצה, סך הכול ישנם חמישה כפרים ערביים במועצה שבשטח ישראל, ורובם בקשר טוב איתנו, אבל אנחנו מכירים גם לא מעט משפחות שקשורות לתושבי ג׳נין ולמחבלים. לא פעם הם עוזרים לתושבי ג׳נין״.
לאור המציאות הביטחונית המורכבת, עובדיה מדגיש כי נדרשת הקמת תחנת משטרה שתיתן מענה מיידי לאיומים: "אחד הדברים שאנחנו מבקשים הוא הקמה של תחנת משטרה בחבל גלבוע, שתיתן מענה לאיומים מהסוג הזה. הצבא לבד לא יכול לספק מענה יישובי - בתוך שטח ישראל״.