השופט נועם סולברג הושבע היום (חמישי) למשנה לנשיא בית המשפט העליון. במהלך הטקס שהתקיים בבית הנשיא, הושבעו גם שופטים רבים נוספים. לקחו בו חלק בכירים רבים, ביניהם הנשיא יצחק הרצוג ושר המשפטים יצחק הרצוג.
בין היתר, אמר הרצוג: "שופטות ושופטים יקרים, המינוי שלכם כאן היום - כשופטים בישראל, הוא ללא ספק רגע מרגש עבורכם, וגם עבור בני משפחותיכם שנמצאים כאן ובוודאי גאים בכם מאוד. מזל טוב! מוטלת עליכם היום אחריות כבדה מאין כמותה – לשפוט באופן הגון וצודק, ללא מורא וללא חשש, לפעול ברגישות, ולהכריע בתבונה. בזכותכם - השופטות והשופטים – העולם יוכל להתקיים. בשם מדינת ישראל, אני מברך אתכם ואת משפחותיכם היקרות, שהגעתכם למעמד הזה היא בוודאי גם – ואולי בעיקר - בזכותן".
עוד הוסיף: "יש רוב בציבור שמסכים שיש צורך לשפר את מערכת היחסים הקיימת בין מערכות השלטון. הרוב הזה הוא המכנה המשותף. קורא לדיאלוג פורה בין הרשויות. הדרך היחידה לעשות זאת היא באמצעות הקשבה וחתירה להסכמות".
בצל המתיחות בין השניים, תמונה אחת של יריב לוין ונשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, תפסה במיוחד את העין. בתמונה, השניים נראים כשהם מקפידים לשמור על מרחק האחד מהשני, ונמנעים מלהתיישב בסמוך.
במהלך דבריו, הביעה שר המשפטים שביעות רצון מהמינויים החדשים: "עצם המינויים ומספרם חשוב מאוד. אבל יש דבר אפילו חשוב יותר. הדרך הזו הביאה לביצועם של מינויים מעולים מבחינה מקצועית, ולצד זה מגוונים מאוד מבחינה אנושית, כפי שאנחנו זוכים לראות כאן בטקס הזה, אתכם השופטים והרשמים הבכירים המושבעים היום.
שופטים ורשמים מהמרכז ומהפריפריה, יהודים, מוסלמים, דרוזים ונוצרים, דתיים ומי שאינם דתיים, מבוגרים יותר וגם צעירים יחסית, נשים וגברים, בני העיר ובני ההתיישבות הכפרית. פסיפס אנושי מגוון ואיכותי מאין כמוהו. כשמדברים על חיזוק מערכת המשפט – זוהי הדרך האמיתית לעשות זאת.
כשמדברים על השבת אמון הציבור במערכת המשפט – אין דרך טובה מאשר פתיחת השורות, מאשר מתן ביטוי לכלל האוכלוסיות, לכלל הציבורים ולכלל הדעות כדי להשיג את התוצאה החיונית הזאת.
ולכן - הדגם הזה, של הסכמה רחבה, הוא לא רק הדרך הנכונה, אלא הוא המכשיר ההכרחי כדי שנוכל להביא את מערכת המשפט למעמד הציבורי, להסכמה הציבורית, ולמקצועיות שכה דרושים לה.
זהו האופן שבו צריך לראות את השינוי שנעשה בהרכב הוועדה לבחירת שופטים. השינוי ייכנס לתוקפו מהכנסת הבאה, על מנת שיהיה ברור כי הוא מהווה הסדר ראוי לשנים קדימה, ולא פתרון לבעיה עכשווית.
השינוי הזה הוא מפת דרכים שמבטיחה את היכולת להעלות את מערכת המשפט על מסלול של הסכמה ציבורית רחבה ושל מקצועיות ללא פשרות.
הסיפור המצמרר של סולברג
במהלך דבריו, שיתף השופט סולברג בנוגע לקשר המרגש בינו לנשיא המדינה: ביום 10.4.1945, היום הזה ממש לפני 80 שנה, ימים אחדים לפני שחרור מחנה הריכוז ברגן-בלזן על-ידי הצבא הבריטי, יצאה 'הרכבת האבודה' מהמחנה מזרחה. אבודה – כי לא הגיעה ליעדהּ, נותרה בשליטת ה-s.s, נתונה להפצצות מהאוויר של כוחות הברית, לחילופי-אש בין כוחות הצבא הגרמני לבין הצבא האדום; ממערב התקדמו האנגלים, האמריקאים מדרום, והרוסים ממזרח. על קרונות משא של בהמות ופחם הועמסו 2,500 יהודים, חולים בטיפוס, בשחפת, תשושים, רעבים. 13 ימים נמשך המסע הקשה.
רבים מתו. בין אותם יהודים שניצלו היתה גם ילדה אחת, בת 10, יהודית ון-דייק שמה; לימים סולברג, לימים אמי היקרה. עוד יומיים, בליל הסדר, ימלאו לה 90. מזל טוב אמא.
אבא חולה, אמא מטפלת בו במסירות, מוקפת באהבה, בילדים, נכדים ונינים. 5 ימים לאחר יציאת הרכבת האבודה מברגן-בלזן, הגיע הצבא הבריטי ושחרר את המחנה. בין המשחררים היה קצין בריטי, חיים הרצוג שמו, לימים הנשיא ה-6 של מדינת ישראל, אביו של יצחק הרצוג, הנשיא ה-11. כברת-דרך מופלאה עשינו מאז, מן השואה; כיחידים, כציבור, עם ומדינה. "נצח ישראל לא ישקר ולא יִנחם".