נוהג של סיפורים מסביב למדורה עתיק ומושרש בתרבות האנושית. גם במסורת הישראלית התחברו אגדות, צ’יזבטים וסיפורים אמיתיים לאש הבוערת, בוודאי בל”ג בעומר. בשנה שעברה נולד מיזם שמקבל מאז רוח גבית: “גבורה במדורה”, סיפורי מורשת קרב ששומעים ילדים ובני נוער מלוחמי צה”ל סביב מדורת החג.

המפגשים האינטימיים, בתפאורה המיוחדת, נועדו לחבר את הדור הצעיר לסיפורי הקרבות דרך עדויות ישירות של אלה שהשתתפו בהם. רבים מהילדים שומעים לראשונה בדרך זו על רגעים של גבורה, על אחוות לוחמים, על כאב ועל אובדן – ותמיד על מסירות, הקרבה ואהבת הארץ.

גבורה במדורה (צילום: צילום פרטי)
גבורה במדורה (צילום: צילום פרטי)

להגיע לאלפי מדורות

רס”ן (מיל’) יאיר טיקטין, יזם חברתי, ראש בתי המדרש של “קדמה – התיישבות צעירים” ויוזם המיזם, סיפר על הרעיון מאחוריו: “הייתה לי מחשבה לחבר בין ל”ג בעומר, שמסמל גבורה עוד מימי בר כוכבא, והוא גם יום הקמת הפלמ”ח, יום הקמת צה”ל והחל מ-2004 יום ההוקרה לחיילי המילואים, לבין הגבורה שמתגלית במלחמה הנוכחית".

הוא הסביר: "כפי שאני רואה זאת, יש פה יתרון לשני הצדדים: בני הנוער מקבלים תוכן לבילוי במדורה, ולא רק מרשמלו שרוף או תפוח אדמה מצופה בנייר כסף, וחיילי המילואים מקבלים הזדמנות לפרוק ולספר את מה שעובר עליהם. יש משהו תרפויטי בלספר מה שאתה חווה. זה גורם למילואימניק להרגיש שמישהו מקשיב לו ורואה אותו, שלמישהו אכפת ממה שהוא חווה”.

עד כמה בני הנוער מתעניינים בסיפורי הקרב במתכונת הזו?
“יש ביקוש לסיפורים כאלה אצל בני הנוער, למרות שעדיין רוב מה שהם עושים במדורה אלה דברים שלהם, לשתות ולאכול. אבל זה עדיין משהו שאפשר לשלב בישיבה מסביב למדורה. בתוך לילה שלם אפשר לתת חצי שעה למשהו ערכי. יש גם מדורות שמאורגנות על ידי תנועות נוער, מועצות נוער עירוניות וכו’, ששם המארגנים מזמינים את ‘גבורה במדורה’ לפתוח את המדורה. המטרה שלנו היא להתרחב יותר ויותר, ולהגיע ממאות לאלפי מדורות”.

איך אתה מרגיש לספר את הסיפור שלך?
“בשנה שעברה סיפרתי את הסיפור שלי בשתי מדורות, והשנה אספיק לספר את הסיפור שלי במדורה אחת, בקיבוץ שבו אני גר, קיבוץ כרמים בצפון הנגב. יש בזה משהו מעניין כי האנשים שפוגשים אותך ביום יום, במכולת או בגן המשחקים, פתאום נחשפים לצד אחר שלך, לסיפור שלך. אחת מהתוצאות של ‘גבורה במדורה’ היא שהרבה יישובים ושכונות מזמינים למדורה אבא של אחד מהילדים, ופתאום הילדים מגלים שאבא של החבר הוא גיבור”.

גבורה במדורה (צילום: צילום פרטי)
גבורה במדורה (צילום: צילום פרטי)

מסר הרקמה האנושית

סרן (מיל’) אהוד ניימרק, ממובילי תנועת המילואימניקים וממקימי כוח אבשלום-יעל (גדודי הגנה ביישובי העוטף), נחשף לאחרונה, בדומה למילואימניקים רבים, למיזם דרך פייסבוק – והחליט להצטרף.

“זה נשמע לי מדהים כי ל”ג בעומר הוא באמת חג גבורה”, הוא אמר, “וגם כי תמיד מדברים מסביב למדורה בעיקר על סכנת השריפות והסכנות הבטיחותיות, ולא על התוכן של החג הזה, על הגבורה של אבותינו ועל המהות של רוח, תעוזה ואומץ. אני רואה במיזם ‘גבורה במדורה’ משהו עם ערכים ציוניים ויהודיים, ערכים שמתחברים בדיוק לסיפור שלנו, המילואימניקים, לרוח הקרב ולעוצמות המיוחדות שהיו בשדה הקרב – האחדות, האחווה והרעות הישראלית, דברים שנראים גם בשדה האזרחי”.

ניימרק בחר לספר את סיפורו בפני הבן שלו וחבריו, חניכי תנועת בני עקיבא בתל אביב, והוא מוכן גם להגיע למדורות נוספות. “אני אספר על אחיי יונתן דיטש ז”ל, עומרי בן שחר ז”ל וליאב אטיה ז”ל שנפלו בדצמבר 2023 בקרבות”, הוא מפרט. “אספר מי ומה הם היו, על אהבתם למדינה הזו ועל המעט שאנחנו חייבים לעשות – להכיר להם תודה על הדברים הטובים שעשו ועל המורשת שהם משאירים אחריהם.

"יונתן בא מחו”ל ועשה הכל כדי להתגייס, כשהוא משאיר אחריו אישה וילד. עומרי ליווה ניצול שואה במשך שנים והיה לו כנכד. ליאב היה סטודנט ובמלחמה לקח פיקוד על הצוות שלו. כל אחד מהם היה מיוחד. אספר גם על הכוחות שהייתי ממקימיהם: ‘כוח אבשלום’, על שם אבשלום חביב, איש האצ”ל ואחד מעולי הגרדום, ו’כוח יעל’, ראשי התיבות של יונתן, עומרי וליאב, שהוקם ופועל לזכרם. הכוחות האלה נמצאים ביישובי העוטף ומאבטחים אותם”.

גבורה במדורה (צילום: צילום פרטי)
גבורה במדורה (צילום: צילום פרטי)

מהם הערכים שאתה רוצה להנחיל לבני הנוער שיאזינו לך?
“אני חושב שהמלחמה הזו מלמדת אותנו שאין לנו ארץ אחרת. כולנו רקמה אנושית אחת, וזה אולי המסר הכי חשוב שאני רוצה להעביר, כי אנחנו צריכים להתאחד כמה שיותר. לכן, כשאני מספר את הסיפורים האלה בכל מיני מסגרות חשוב לי להסביר לבני הנוער שאפשר אחרת, שאפשר לעשות הכל בצורה מאוחדת ומכבדת. ראינו את רוח האחדות בשדה הקרב, ובתקופה מסוימת בשדה האזרחי. אין סיבה שהרוח הזו לא תמשיך לנשוב, וזה יקרה רק אם נמשיך לספר את הסיפורים האלה”.

בין גיצי המדורה לסיפורי הקרבות נוצר החיבור בין העבר להווה ובין הלוחמים לבני הנוער, בדרך שמעניקה לחג ממד מחודש ומשמעות לאומית וחברתית. הערב יסתובבו לוחמי צה"ל במילואים בין מדורות רבות ברחבי הארץ ויספרו לבני דור העתיד על מסירות ואחדות, בתקווה שהאש המשותפת תבער עוד שנים רבות.