עוד לא עברה חצי שנה מתחילת שנת 2025, שנפתחה עם גל עליות מחירים נרחבות בכל המשק. זאת עקב גזרות התקציב שהעלו את המע״מ ל-18%, וכן עקב התייקרות המים, החשמל, הארנונה ושאר עליות המחירים שחלו בתחומים רבים. ואולם, כמעט כאילו יוקר המחיה לא הורגש מספיק מאז – השבוע הוא הרים שוב את ראשו, ונראה כי ארבעה חודשים מאז אותו גל, נראה כי סבב התייקרויות חדש ומכביד כבר עומד בפתח.

בתחילת השבוע הודיעה ענקית המזון דיפלומט על העלאת מחירי מוצרי המרגרינה, השוקולד והקפה הפופולריים מתוצרתה החל ב-1 במאי, בהם אוריאו, מילקה, בלו בנד וקפה ג'ייקובס – בשיעור של 14%-15%. 

ביום שלישי הודיע משרד החקלאות כי מחיריהם של מוצרי החלב המפוקחים, בהם קרטוני ושקיות החלב, גבינה לבנה וגבינת עמק, אשל וגיל – יתייקרו גם הם בשיעור ממוצע של 1.41%. יממה בלבד לאחר מכן, תנובה הוכיחה שהיא לא מפספסת הזדמנויות – והצהירה שתייקר את מוצרי החלב בפיקוח, וכן אלה שלא בפיקוח מתוצרתה – בשיעור דומה של 1.4%. את החמאה תייקר תנובה החל מ-1 במאי ב-4.45%.

מדפי מוצרי חלב בסופרמרקט (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
מדפי מוצרי חלב בסופרמרקט (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)

החשש במשק נכון לעכשיו הוא שבחברות המתחרות יקפצו על ההזדמנות בדומה לפעמים הקודמות שבהן התייקרו מחירי החלב בפיקוח – ושבחברות המזון והחלב הנוספות, בהן טרה, גד ושטראוס – יודיעו על הזנקת המחירים בשיעור דומה. מעניין לעניין באותו עניין, גם רשת המזון המהיר הפופולרית מקדונלד׳ס הודיעה אתמול על שורת התייקרויות.

גם התחבורה הציבורית תתייקר החל ממחר, בשיעור של 33%. זאת הודות לרפורמת ״צדק תחבורתי״ של השרה רגב, שמציעה הנחות מגזריות שיעלו לציבור הרחב עוד 2 שקלים לנסיעה, אך לא תשפר במאומה את אמינותה, תדירותה ואיכויותיה של התחבורה הציבורית בישראל. וזה לא הסוף - כפי שהדברים נראים כעת, מסתמנת התייקרות נוספת בתחבורה הציבורית בחודש יוני הקרוב.

כאמור, כפי שהדברים נראים כעת – אנו עומדים בפתחו של גל העלאות מחירים בתחומים רבים. אלא שחברות מסחריות תמיד ישאפו לרווחים – וכשזה המצב, עיני הצרכנים נשואות למדינה שאמורה להגן עליהם מפני ניסיונות החברות המסחריות להרוויח על גבם בצורה לא מידתית. אלה שמצידה של המדינה, החזית הזו של יוקר המחיה – מוזנחת לחלוטין.

שר האוצר ושר הכלכלה לא נראים כמי שמעוניינים לעסוק בנושא, ולא מקדמים צעדים אפקטיביים אל מול ההתייקרויות – ואפילו ועדת השרים לענייני יוקר המחיה לא כונסה כבר חודשים. בשבוע שעבר אבי שמחון, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הודה בריאיון ל"מעריב" כי "הוועדה אכן לא התכנסה מאז שהעברנו את רפורמת 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל' כי לא היו מספיק נושאים שעל הפרק".

וכשזו עמדת המדינה והממשלה, שאין מספיק נושאים שקשורים ליוקר המחיה על הפרק – מה הפלא ששום רפורמה לא מקודמת? מה הפלא שהנושא שנוגע בכיסם של כל אזרח ואזרחית במדינה – לא נמצא בכלל בסדר העדיפויות של מקבלי ההחלטות? שמחון אמר בריאיון כי הוא "פועל לכינוס הוועדה במהלך חודש מאי", אבל בינתיים, העתיד צופן רק עוד ועוד עליות מחירים.